W naszym dorosłym życiu bardzo często cofamy się do czasów dzieciństwa, zwłaszcza w chwilach gdy tęsknimy za dziecięcą beztroską i aromatycznie pachnącym jedzeniem spod ręki ukochanej babci. Warzywa i owoce ekologiczne dawniej były normą. Każdy w swoim przydomowym ogródku, dbał o swoje produkty. Babcie wyrabiały z nich odpowiednio kompoty, musy owocowe, warzywa w zalewach, które następnie cieszył podniebienia całej rodziny w trakcie długiej zimy. Warzywa i owoce ekologiczne obecnie również można dostać lub samemu wyprodukować.
Jednak wymaga to większego zaangażowania. Warto więc zadbać o znalezienie odpowiedniej osoby, która zapewni nam takie produkty. Może to być zaufany gospodarz lub rolnik z pobliskiej wsi. W sklepach stacjonarnych także można dostać takie warzywa czy owoce. Wymaga to jednak pewnej świadomości i wiedzy na temat oznaczeń i certyfikató ekologicznych. Nie każdy musi znać wszystkie wymogi, pod które dostosowują się gospodarstwa ekologiczne, jednak każdy powinien wiedzieć po czym produkt takiego gospodarstwa rozpoznać na półkach z produktami spożywczymi w sklepach.